Vul hier het onbekende oproep nummer in
Deze site maakt gebruik van cookies om efficiënter te zijn werk. Meer
Startpagina » Blog »

Populaire mobiele telefoon oplichterij. Hoe verdedig je jezelf tegen hen?

Populaire mobiele telefoon oplichterij. Hoe verdedig je jezelf tegen hen?

De mobiele telefoon is een van de belangrijkste uitvindingen van de moderne samenleving. Het stelt ons in staat om snel en goedkoop contact te leggen met de hele wereld en maakt bovendien ons dagelijks leven vaak makkelijker. De telefoon verbergt echter ook bedreigingen, waar de gebruikers rekening mee moeten houden. Fraudeurs vinden voortdurend nieuwe oplichterijen uit die zowel op ons geld als op onze persoonlijke gegevens gericht zijn. Hoe kunnen we ons verdedigen?

Afpersing van persoonlijke informatie

Bij deze methode sturen fraudeurs meestal een sms, die verondersteld wordt te lijken op een formeel bericht van het kantoor, het debiteurenregister of de politie. Daarin worden we gevraagd om onze gegevens te delen, bijvoorbeeld van een ID-kaart. De SMS bevat vaak een link die leidt naar een formulier dat door de oplichters is aangemaakt. Bovendien wordt bij het aanklikken van zo'n link uw telefoon vaak ge?nfecteerd met gevaarlijke virussen en spyware. Hoe kun je jezelf verdedigen? Reageer niet op dergelijke berichten en voeg het nummer onmiddellijk toe aan de zwarte lijst. Geen enkele autoriteit, bank of overheid vraagt u om op deze manier persoonsgegevens te versturen.

Gesprekken die duur zijn voor uw portemonnee

Dit is een van de meest populaire methoden die door fraudeurs over de hele wereld worden gebruikt. Ze hebben een automatische beller die de nummers trekt en een kort gesprek voert naar de zogenaamde "één -puls" (meestal "de rat" genoemd). Het idee is om een bewusteloos slachtoffer terug te laten bellen naar dit nummer. Vaak zijn dit nummers die in exotische landen zijn geregistreerd en het duurt slechts een paar seconden van de oproep om ons aan ernstige kosten bloot te stellen. Ter verdediging tegen dergelijke zwendelpraktijken is het voldoende om oproepen die anders beginnen dan +48 (het voorvoegsel van ons land) niet te beantwoorden. We kunnen het nummer ook controleren in Google. Heel vaak komen dergelijke nummers binnen enkele dagen op de zwarte lijst terecht als waarschuwing voor andere gebruikers.

Verzoek om betaling van schuld

Nog een populaire oplichterij. Een SMS komt naar ons toe met het verzoek om een kleine schuld te vereffenen (in de volgorde van een paar zloty's). Anders krijgen we te maken met de gevolgen. Hieronder vindt u een link die leidt tot snelle betalingen. Als iemand zo'n betaling heeft gedaan, zal hij of zij voor een vervelende verrassing komen te staan. De overdracht, die een paar zloty's had moeten kosten, heeft in de praktijk onze rekening op nul gezet. Hoe kun je jezelf verdedigen? Reageer niet op soortgelijke SMS! Mededelingen over mogelijke schulden komen meestal in de vorm van een brief of een e-mail, samen met instructies voor de afwikkeling (zonder directe link).

Vermijd alle wedstrijden en SMS-spelletjes

Hoe vaak heb je een auto of contant geld gewonnen volgens de sms-meldingen? Deze methode is zo oud als de wereld, en toch zijn er nog steeds mensen die bedrogen kunnen worden. Het mechanisme is vergelijkbaar. De SMS informeert over de prijs. Om het te ontvangen hoeft u alleen maar een retourbericht te sturen. Fraude werkt op twee manieren: In het eerste geval worden we gevraagd om een andere, betaalde sms te sturen (je bent echt dicht bij de overwinning!), en in het tweede geval bespaart het sturen van een sms ons een betaalde nieuwsbrief, waardoor we betaalde berichten ontvangen op ons nummer. Laten we daarom vermijden dat er een vuur van soortgelijke wedstrijden ontstaat.

Auteur: Dominique Haas
Dit bericht is geplaatst in: Blog •  2020-08-16
Getagged: telefoonterror telefoon spam wie heeft gebeld wie belt er onbekende nummer

Verwante artikelen