Vul hier het onbekende oproep nummer in
Deze site maakt gebruik van cookies om efficiƫnter te zijn werk. Meer
Startpagina » Blog »

Fonoholisme - wat is een gsm-verslaving

Fonoholisme - wat is een gsm-verslaving

De universele goederen van de 21e eeuw, d.w.z. internet en mobiele telefonie, hebben geleid tot nieuwe vormen van verslaving. Terwijl het fenomeen netoholisme in de jaren negentig nog werd bestudeerd, is het fonoholisme een relatief jonge verslaving. Bovendien kan het in het tijdperk van de smartphones ook worden verbonden met net-holisme. Wat is precies een telefoonverslaving en hoe kun je je daartegen verdedigen?

Verslavingen aan de mobiele telefoon en het internet

Psychologen raden aan om een onderscheid te maken tussen de twee verslavingen, omdat het mechanisme van de werking ervan iets anders is, hoewel ze sterk op elkaar lijken. Het fonoholisme is een verslaving aan een mobiele telefoon, die zich manifesteert in de voortdurende behoefte om deze vast te houden en de functies ervan te gebruiken. Moderne smartphones zijn uitgerust met internettoegang. Daarom wordt de telefoon vaak gebruikt om sociale media te controleren, veel applicaties te gebruiken en op de volgende pagina's te surfen. Dit is waar het concept van net-holisme, en dus van internetverslaving, in het spel komt.

Wat is een verslaving aan een mobiele telefoon?

Fonoholisme is een gedragsverslaving, die zich kenmerkt door een zeer nauwe relatie met het apparaat. We voelen de noodzaak om de functies ervan voortdurend te gebruiken. We besteden er elke dag meer tijd aan. Het ontbreken van een telefoon bij ons veroorzaakt angst en bezorgdheid. Als we bovendien onze dagelijkse taken en relaties met andere mensen gaan verwaarlozen, wordt het probleem zeer ernstig. Fonoholisme is vooral gevaarlijk voor kinderen, omdat het kan leiden tot ernstige gedragsstoornissen.

Typische symptomen van gsm-verslaving

  • - Niet eens een moment van tevoren...
  • - Het gevoel van angst en bezorgdheid als we geen telegon bij ons hebben...
  • - Het gevoel gedwongen te zijn de telefoon te gebruiken
  • - Sterk gevoel van ongemak en angst wanneer de batterij is ontladen en de lader ontbreekt
  • - Het telefooncontact over het contact in de echte wereld heen leggen
  • - Geleidelijk aan meer tijd doorbrengen aan de telefoon

Dit zijn slechts enkele van de symptomen die gepaard kunnen gaan met fonoholisme. De Kimberly Young-vragenlijst wordt vaak gebruikt voor een volledige diagnose. Het werd gecreerd met het oog op het networoholisme, en werd vervolgens aangepast om het fonoholisme te diagnosticeren. Als u echter ten minste 2-3 symptomen uit bovenstaande lijst ondervindt, moet u overwegen of u uw telefoon niet meer dan genoeg gebruikt.

Hoe ga je om met telefoonverslaving?

Net als bij andere gedragsverslavingen moet u de tijd die u aan de telefoon doorbrengt geleidelijk aan verminderen. We zijn ook op zoek naar interessante hobby's, activiteiten of sporten als vervanging voor uw tijd. Als we na een paar maanden merken dat we geen symptomen meer voelen, kunnen we ons vrij voelen van fonoholisme. Dit verandert echter niets aan het feit dat we de tijd die we aan de telefoon doorbrengen nog steeds onder controle moeten houden, aangezien gedragsverslavingen kunnen terugkeren.

Auteur: Dominique Haas
Dit bericht is geplaatst in: Blog •  2020-10-27
Getagged: telefoonterror wie heeft gebeld telefoon spam wie belt er onbekende nummer

Verwante artikelen